Maag-darmklachten

Maag-darmklachten zijn hinderlijk en kunnen het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Maar ook bij bijzondere momenten, zoals feestjes en vakanties, kunnen die klachten flink opspelen en ongemak geven. Voeding kan een belangrijke invloed hebben op de klachten. Daarom is het goed om de voeding onder de loep te nemen en te kijken, welke voeding de klachten veroorzaken. Dit vraagt inzet van kliënt en diëtist: samen op zoek naar verbetering.

Klachten in het maag-darmkanaal hebben vaak  te maken met de spijsvertering. Bij de spijsvertering zijn de mond, slokdarm, maag, lever, galblaas, nieren, alvleesklier, dunne darm, dikke darm, endeldarm en anus betrokken. Al het eten en drinken dat we binnenkrijgen wordt hier verteerd en opgenomen. Dit gaat niet altijd helemaal vanzelfsprekend.

Deze klachten houden verband met het spijsverteringskanaal:

De meeste van deze klachten zijn het gevolg van een minder gezond voedingspatroon en op te lossen met een aanpassing in de voeding. Soms ontstaan de klachten door een specifieke aandoening of ziekte, zoals:

De diverse klachten vragen om een individuele aanpak. Er is geen standaardadvies te geven. Daarom is een goed contact met de diëtist erg belangrijk. Want langdurig eenzijdige voeding kan leiden tot te voedingstekorten en verminderde weerstand.